فعال حقوق کودک /فعال حقوق جوان دانشجو /عضو کانون دفاع از حقوق بشر در ایران /عضو شبکه مدافعین حقوق ب

۱۳۹۷ آذر ۲۵, یکشنبه

یک فعال حقوق کودکان به اتهام «جاسوسی» بازداشت شد

لیلی خاتمی فعال حقوق کودکان و زنان ۱۹ آبان‌ماه از سوی مأموران وزارت اطلاعات در زاهدان به اتهام «جاسوسی» بازداشت شده است. نزدیک به یک سال پیش نیز عده‌ای از فعالان محیط زیستی بازداشت شدند و به آنان اتهاماتی چون «جاسوسی» و «فساد فی‌الارض» وارد شده است.
آنگونه که «کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی» امروز جمعه ۲۳ آذرماه گزارش داده، لیلی خاتمی فعال حقوق کودکان و زنان که در مناطق محروم چون سیستان و بلوچستان، مناطق زلزله‌زده کرمانشاه و استان‌های شمالی ایران فعالیت داشته، ۱۹ آبان‌ماه از سوی مأموران وزارت اطلاعات در زاهدان بازداشت و زندانی شده است.
براساس مصاحبه‌ای که خواهر این فعال حقوق کودکان و زنان با کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی داشته، لیلی خاتمی با اتهام «جاسوسی» مواجه و پس از دستگیری به تهران منتقل شده است.

گزارش هرانا از برگزاری همایش ازدواج کودکان در انجمن انسان‌شناسی دانشگاه تهران

روز چهارشنبه ۲۱ آذر همایش ازدواج کودکان با رویکرد پزشکی، فرهنگی و سیاست‌گذاری در انجمن انسان‌شناسی دانشگاه تهران برگزار شد. در این همایش که با حضور دانشجویان و اساتید دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد، دکتر زهرا مودی و کامیل احمدی به سخنرانی پرداختند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در ابتدای این برنامه دکتر زهرا مودی استادیار دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان از تجربیات و تحقیقات خود در زمینه زایمان زنان در شهر زاهدان گفت. وی اشاره کرد که شاید این موضوع به صورت مستقیم به ازدواج کودکان مربوط نباشد اما این مساله به صورت غیرمستقیم تاثیر زیادی بر سلامت کودکان ازدواج کرده دارد. او گفت که بر اساس تحقیقاتی که در شهر زاهدان داشته عموم زنان سعی می‌کنند زایمان خود را در منزل انجام دهند نه در بیمارستان و این مساله با وجود ریسک‌هایی که در حوزه علم پزشکی دارد، دارای مزایا و نکات مثبت زیادی نیز هست.

به همین دلیل بر اساس سیاست‌گذاری‌های صورت گرفته در سال‌های اخیر سعی شده به این فرهنگ و اراده محلی توجه شود. زیرا این مساله نه به دلیل فقر اقتصادی یا فرهنگی بلکه به دلیل فرهنگ و احساس آرامشی است که زن باردار و اطرافیان او خواهند داشت. به همین دلیل در شهر زاهدان دو واحد زایمان در قسمت‌های فقیرنشین تاسیس شده که در آن‌ها به صورت ۲۴ ساعته و رایگان عمل زایمان زنان انجام می‌شود.

دکتر مودی در ادامه گفت که حدود ۲۰۰ زایمان در ماه در این دو مرکز انجام می‎‌شود که این میزان زایمان با تعداد زایمان‌های بیمارستان اصلی شهر زاهدان برابری می‌کند. وی در انتها نتیجه‌گیری کرد که مدل فرهنگی زایمان در خانه مدل نسبتا موفقی است و باید در سیاست‌گذاری‌ها بیشتر به آن توجه کرد.

در بخش دوم برنامه کامیل احمدی، پژوهشگر آسیب‌های اجتماعی به سخنرانی پرداخت. وی که تحقیقات خود را به صورت تخصصی بر ازدواج کودکان قرار داده بود، گفت: “من وقتی در زمینه ختنه دختران در شمال آفریقا فعالیت می‌کردم به موضوع ازدواج کودکان رسیدم و پس از چند سال تحقیق در این زمینه نتایج این تحقیق را در کتاب “طنین سکوت” منتشر کردم.”

پس از آن آقای احمدی در مورد تاریخچه ازدواج کودکان توضیح مختصری داد و به عوامل ازدواج کودکان پرداخت و با اشاره به قانون عنوان کرد که پیش از انقلاب ۵۷ شرط قانونی ازدواج برای پسران و دختران سن ۱۸ سال بوده که پس از انقلاب این قانون تغییر کرده است. وی عوامل تسهیل‌کننده ازدواج کودکان را سنت‌های آسیب‌زا، آمارهای خاکستری (آمارهای ثبت نشده)، صیغه محرمیت و سیاست‌های جمعیتی و تبلیغات صدا و سیما دانست.
آقای احمدی بر اساس تحقیقاتی که در ۷ استانی که بیشترین آمار ازدواج کودکان را داشته‌اند عنوان کرد، بر اساس آمار این استان‌ها احتمال طلاق در کودکانی که ازدواج کرده‌اند بیشتر از ازدواج در بزرگسالان است و همچنین این پدیده گاهی منجر به مساله کودک بیوه می‌شود که مساله بسیار دردناکی برای کودک و اطرافیانش است. آقای احمدی در ادامه خاطرنشان کرد که دلیل اصلی ازدواج کودکان بر اساس جغرافیا تغییر می‌کند و این مساله اگر در آذربایجان شرقی به دلیل سنت است، در خراسان رضوی به دلیل فقر و کم‌سوادی است.

به گزارش خبرنگاران هرانا، این پژوهشگر آسیب‌های اجتماعی در ادامه روایات برخی از افرادی که با مساله ازدواج کودکان درگیر بودند را بیان کرد. از نظر ایشان “تکان‌دهنده‌ترین روایت”، روایتی از سراب بود که در آن مردی از وضعیت ازدواج کودکان در آن منطقه می‌گفت: “اینجا همه زود ازدواج می‌کنند، وقتی عروس‌های ما باردار می‎شوند و سونوگرافی می‌کنند اگر بچه دختر باشد او را ناف‌بر می‎کنند.”

در انتهای سخنرانی آقای احمدی از راهکارهای مقابله با ازدواج کودکان گفت و تاکید کرد به عنوان یک پژوهشگر اعتقاد دارد که باید پژوهشگرها به حوزه سیاست‌گذاری وارد شوند. وی راهکارهای این مساله را چنین عنوان کرد؛ بسترسازی فرهنگی، تعیین سن قانون ازدواج بالای ۱۸ سال، الزامی شدن ثبت موالید و ازدواج‌ها، ضمانت وجود سیاست‌های اجرایی مناسب، ثبت صیغه محرمیت در گام اول و لغو آن در گام دوم، بهبود اقتصاد محلی و برنامه مدون برای توانمندسازی دختران، اجباری کردن و تقویت فرهنگ تحصیل، جرم‌انگاری ازدواج کودکان، بهره بردن از حمایت مردان در این امر، استفاده از سیاست‌های مساوات جنسی برای تضمین حمایت از قربانیان و درگیر کردن شخصیت‌های مذهبی جهت ایجاد تغییر.

در انتهای مراسم و پیش از بخش پرسش و پاسخ یکی از زنان ساکن سیستان و بلوچستان که از نزدیک شاهد فرهنگ ازدواج کودکان بوده صحبت کرد. وی در این زمینه گفت: “کسی در بلوچستان بر خلاف مردم تهران از ازدواج کودکان تعجب نمی‌کند. در سنت بلوچی دختران را به ازدواج ترغیب می‌کنند و این به دلیل فقر فرهنگی و تحصیلی در این مناطق است. به همین دلیل مردم محلی اجازه نمی‌دهند که دخترانشان تحصیل کنند و این بدترین خشونت نسبت به یک زن است”.

در ادامه برنامه دانشجویان و روزنامه‌نگاران سوالات خود را زمینه ازدواج کودکان از سخنرانان برنامه پرسیدند.


۱۳۹۷ آذر ۲۰, سه‌شنبه

هشداری به والدین در خصوص “کودک آزاری آنلاین”

یک متخصص روانشناسی حوزه کودک و نوجوان با اشاره به یکی از انواع کودک آزاری که امروزه به دنبال توسعه فضای مجازی به شدت رایج شده است، گفت: متاسفانه با ورود بدون آگاهی کودکان، نوجوانان و خانواده‌ها به دنیای مجازی، بحث “کودک آزاری آنلاین” روز به روز در حال گسترش است.

دکتر آزیتا محمد کریمی در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه متاسفانه سرعت رشد فضای مجازی و کاربردهای آن در کشور با سرعت ارائه آموزش‌های لازم برای مواجهه ایمن با این فضا متناسب نیست، عنوان کرد: به عبارت دیگر فضای مجازی ابزاریست برای بهبود و تسریع امور، در حالیکه عدم آگاهی افراد و خانواده ها از نحوه بهره گیری ایمن از این فضا و عدم شناسایی چالش ها، فضای ناایمنی را برای کودکان و نوجوانان ایجاد کرده و آنها را در معرض آزارها و آسیب‌هایی قرار داده که نه تنها برای خانواده ناآشناست، بلکه توان مراقبت از فرزندان در برابر این آسیب‌ها را نیز ندارند.

والدین در مواجهه با آزارجنسی کودکانشان چه رفتاری کنند؟

“تجاوز به کودکان”؛ نوعی کودک‌آزاری جنسی است که اغلب ناشی از عدم آگاهی کودکان اتفاق می‌افتد؛ هرچند بعد از هر کودک‌آزاری و رسانه‌ای شدن خبر “تجاوز” موضوع به شدت مورد توجه قرار می‌گیرد و فعالان اجتماعی به طرح علت می‌پردازند تا بحث نقص در آموزش والدین به کودکان را مطرح کنند اما پس از گذشت چند روز دوباره این مسائل و کودکان قربانی به فراموشی سپرده می‌شوند.

در همین راستا دکتر گوهریسنا انزانی-روانشناس کودک و نوجوان در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه هرگونه آسیب جسمی، جنسی، بهره‌کشی و عدم رسیدگی به نیازهای انسانی افراد زیر ۱۸ سال توسط دیگران “کودک‌آزاری” تلقی می‌شود گفت: طبق تعریف سازمان بهداشت آسیب‌های جسمی، روانی و سعادت به دست والدین یا افرادی که نسبت به کودک مسئول هستند کودک‌آزاری است که به چهار قسمت اصلی کودک‌آزاری جسمی(کتک زدن و …)، کودک‌آزاری عاطفی(بی‌توجهی به نیازهای کودک توسط والدین، خیانت و اعتیاد والدین و …)، مسامحه­‌ی عاطفی (بی‌توجهی نسبت به مسکن و …) و کودک‌آزاری جنسی تقسیم می‌شود و کودک‌آزاری جنسی از اصلی‌ترین نوع کودک آزاری‌ها به شمار می‌رود .

۱۳۹۷ آذر ۱۶, جمعه

جزییات کودک‌آزاری در اصفهان؛ اسرار حضور مرد متهم در میان کادر زنانه مدرسه!

«فردی که یکی از اولیای همان مدرسه و عضو انجمن اولیاومربیان مدرسه بوده است، تعدادی از دانش‌آموزان را مورد آزارواذیت قرارداده است. متهم نیز دستگیر شده و تاکنون موضوع را انکار کرده است.»
جزییات کودک‌آزاری در اصفهان؛ اسرار حضور مرد متهم در میان کادر زنانه مدرسه!

دو روز از برملاشدن راز هولناک مدرسه پسرانه اصفهان می‌گذرد؛ مدرسه‌ای که حالا نه فقط برای ساکنان و اهالی خیابان محمدطاهر این شهر بلکه برای خیلی‌ها شناخته شده است. اسم این مدرسه دوشیفته از صبح دوشنبه با تجمع تعداد زیادی از اولیای دانش‌آموزان به سر زبان‌ها افتاد؛ و کودک‌آزاری تعدادی از پسربچه‌های این مدرسه آن هم از سوی یکی از اعضای انجمن اولیا و مربیان خبر تکان‌دهنده‌ای بود که در پستو‌ها و سرویس‌های بهداشتی این مدرسه رخ داده بود.

ضرب و شتم، شکستگی بینی و گونه یک دانش‌آموز ۹ ساله در خراسان رضوی

نیمه آبان ماه گذشته یک دانش‌آموز کلاس دوم دبستان در مشهد به دلیل ضعف در یادگیری ریاضی از سوی معلم مدرسه تنبیه می شود. بر اساس ادعای صورت گرفته، در این حادثه خانم معلم به صورت دانش آموز سیلی زده که موجب برخورد پسربچه با دیوار و وارد آمدن صدمات شدید می شود. گفته می شود تا پیش از شکایت قضایی اخیر پدر این دانش آموز، بر روی موضوع تنبیه بدنی سرپوش گذاشته می شد بطوریکه فرد شاکی مدعی است پیگیری علت شکستگی بینی و گونه صورت پسرش که به عمل جراحی انجامیده، تاکنون از سوی آموزش و پرورش بی پاسخ مانده است. مطابق ماده ۷۷ آیین نامه انضباطی مدارس، اعمال هر گونه تنبیه دیگر از قبیل اهانت، تنبیه بدنی و تعیین تکالیف درسی جهت تنبیه ممنوع است.

۱۳۹۷ آذر ۱۵, پنجشنبه

واکنش آموزش و پرورش استان خراسان رضوی به تنبیه بدنی دانش آموز ۹ ساله

رئیس روابط عمومی آموزش و پرورش خراسان رضوی درباره وضعیت رسیدگی به پرونده دانش‌آموزی که بر اثر تنبیه بدنی از سوی معلم ریاضی خود دچار شکستگی گونه شد، از پیگیری موضوع خبر داد.
مهدی مجیدی‌فر (مدیر روابط عمومی آموزش و پرورش خراسان رضوی) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به تنبیه بدنی در یکی از مدارس مشهد که منجر به شکستگی گونه یک دانش آموز ۹ساله شد، گفت: طبق قانون تنبیه بدنی در کلاس درس و در مدرسه خلاف قانون است اما ما کماکان در حال جمع آوری اطلاعات و تکمیل پرونده هستیم.

۱۳۹۷ آذر ۱۴, چهارشنبه

دفاع یک مقام در ایران از ازدواج کودکان به دلیل «افزایش مظاهر جنسی»

یک مقام شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده در ایران می‌گوید با توجه به پایین‌ آمدن سن «تن‌فروشی» و افزایش «سقط جنین غیرقانونی» و «مظاهر جنسی» در ایران، مخالفت با ازدواج کودکان در کشور درست نیست.

فرشته روح‌افزا، مدیر طرح و برنامه و تدوین سیاست در این شورا، همچنین چنین اظهار نظر کرد که آمار تعداد فرار دختران بین ۱۳ تا ۱۵ ساله در ایران «موجود است، اما بهتر است اعلام نشود».

به اعتقاد وی، «گفتن آمار موجب می‌شود افرادی که در این سنین هستند نیز جرأت انجام این کار را پیدا کنند و معتقدم ارائه برخی آمارها باعث آسیب بیشتر در جامعه می‌شود.»

تعویق چند روزه اجرای حکم اعدام کودک‌-مجرم / هنوز پنجاه میلیون تومان لازم است

میلاد عظیمی، کودک-مجرم زندانی که در ۱۶ سالگی به هواخواهی از همکلاسی‌اش در نزاع دسته جمعی دانش‌آموزی شرکت کرد و مرتکب “قتل” شد در آستانه اعدام قرار دارد. با پایان مهلت تعیین شده روز جاری جهت اجرای حکم اعدام معین شده بود. فریبا بخشی مادر میلاد می گوید علیرغم جمع آوری ۵۰۰ میلیون تومان “هنوز از مبلغ مورد درخواست خانواده مقتول حدود ۵۰ میلیون کم داریم. اکنون آنها تهدید کرده‌اند که در صورت عدم پرداخت کامل دیه تا چند روز آتی حکم را اجرا می‌کنند”.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز سه‌شنبه ‌۱۳ آذرماه ۹۷، با دریافت مهلت چند روزه از خانواده مقتول جهت تامین کامل دیه، اجرای حکم اعدام میلاد عظیمی کودک‌-‌مجرم زندانی به تعویق افتاد.

مداخله برای مقابله با سوءتغذیه در کشور/ بیشترین کم‌وزنی در هرمزگان، کردستان و سیستان و بلوچستان

رییس اداره کودکان معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: به هر استانی اعلام شده است، اطلاعات و برنامه‌های لازم برای مقابله با سوءتغذیه را آماده و برای ما ارسال کنند تا براساس این اطلاعات مداخلات لازم برای مقابله با سوءتغذیه در کشور انجام شود.

غزال شریعت‌پناهی (رییس اداره کودکان معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی) در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا درباره سوء تغذیه در کودکان در کل کشور گفت: سوءتغذیه شامل کوتاه قدی و کم‌وزنی است؛ در برخی از استان‌ها با هر دو مواجه هستیم، البته ممکن هم است در برخی استان‌ها، کوتاه قدی و در برخی دیگر کم‌وزنی شایع باشد، اما در کل در سال ۹۶ درصد کم‌وزنی در کشور ۳.۸ درصد و درصد کوتاه قدی در کل کشور ۴.۶ درصد بوده است.